"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

субота, 6. фебруар 2016.

Inseminacija - moje iskustvo


Svi već znate priču o mojim zdravstvenim tegobama i borbi koju vodim za potomstvo, kao i čudesnu priču u kojoj sam vam objavila da najzad krećem sa postupkom vantelesne oplodnje, pisala sam vam o svemu tome ovde, čudo se desilo i ja sam krenula na postupak u jednu od najboljih klinika kod nas kod jedne od najboljih doktorki zahvaljujući emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem i njegovom humanom delu. Slučajnost ili sudbina ali klinika u koju idem se takođe zove Specijalna ginekološka bolnica Ivanović a doktorka koja me vodi Goca Ivanović, verujem svima koji vode bitku kao ja dobro poznata :). Kada sam došla na prvi pregled i donela tonu svojih nalaza i gomilu ne tako sjajnih dijagnoza i kada mi je doktorka saopštila da će me ipak primiti jer smatra da imam neke šanse da ostanem u drugom stanju mojoj sreći nije bilo kraja, i uzbuđenje je počelo da raste, a ja sam se iz dana u dan sve više menjala, jer prosto nakon toliko godina bola, muka i patnje, neko mi je ulio novu nadu, dao mi je razlog za smeh i novu volju onu koja pokreće sve. Iako sam bila zabrinuta i nespremna jer nisam znala šta me sve čeka, bila sam najsrećnija osoba na svetu i tako započela svoj proces.


Par reči o klinici Ivanović:
Specijalna ginekološko - akušerska ordinacija "Ivanović" je počela sa radom 27.10.2000. Šest godina kasnije prerasta u Specijalnu ginekološku bolnicu „Ivanović." Od septembra, 2011. godine bolnica se nalazi u novom, namenski gradjenom prostoru za dijagnostiku i lečenje infertiliteta. Nalazimo se u mirnom kraju Beograda, u neposednoj blizini Šumica u ulici Kralja Bodina 6. Lako nam se pristupa sa autoputa i svih glavnih gradskih saobraćajnica, a ispred bolnice su vam obezbeđena parking mesta. U timu SGB „Ivanović" danas je 16 stalno zaposlenih : ginekolozi, biolozi - embriolozi, internista, anesteziolog, farmaceut, medicinske sestre i tehničari.(izvor).

Što se mog ličnog mišljenja tiče i utiska pre svega ova klinika pre liči na hotel sa 5 zvezdica nego na kliniku jer videla sam i prošla mnogo toga. Zatim usluga i pristup pacijentima, ljubaznost, organizacija i stručnost celog tima za čistu desetku. U klinici sve sija, sve je čisto, mirisno, predivna i prijatna atmosfera, cveće svuda okolo, zaista sam impresionirana. A tek o doktrorki Goci bih mogla da napišem ceo roman, ali dovoljno je da vam kažem najveći stručnjak na kojeg sam do sada naišla, jednim pregledom vidi i zna sve, nežna i detaljna, a pre svega vrlo lepa i pametna žena, koja vam je u isto vreme i doktor ali i prijatelj, samo je bitno da je slušate i da joj verujete i nema problema. Kružile su neke priče o njoj kako je hladna i slično ali to zaista zavisi samo od vašeg pristupa, tvrdim to :). Ona živi za to da joj pacijentkinja javi ili donese pozitivan rezultat nakon postupka, videla sam njen osmeh, pogled i oduševljenje par puta dok sam bila tamo a saznala je takvu vest. Doktorka Goca je jedno čudo od žene i mislim da gde ona uzme stvari u svoje ruke neuspeha nema.


Šta je inseminacija? 
Inseminacija je intervencija u kojoj se prethodno obrađena sperma direktno unosi u matericu kroz cervikalni kanal u vreme ovulacije. Može se  raditi u spontanom/prirodnom i stimulisanom ciklusu. Spontani ciklus znači da se ne koriste lekovi u svrhu indukcije ovulacije pre postupka IUI. U spontanom ciklusu IUI se radi od 10-16. dana Vašeg ciklusa (u zavisnosti od dužine ciklusa). Folikulometrija se primenjuje radi procene veličine i zrelosti folikula, kao i procene endometrijuma, kada se planira postupak. Inseminacija u stimulisanom ciklusu: indukcija ovulacije se najčešće vrši primenom lekova namenjenim za to 3. do 7. dana ciklusa. Rast folikula se prati vaginalnim ultrazvučnim pregledima (folikulometrije), kao i dodatnim odredjivanjem nivoa hormona u krvi. Kada su folikul/folikuli zreli, daje se injekcija hormona u cilju sazrevanja jajne ćelije i ovulacije.Inseminacija je jednostavna intervencija, traje nekoliko minuta i uglavnom je bezbolna, mada s kod nekih žena mogu javiti grčevi slični menstrualnim. U matericu se posebnim kateterom unosi prethodno obrađena (kapacitirana) sperma. Nakon intervencije, preporučuje se da žena leži 15 minuta. Dve nedelje nakon inseminacije, potrebno je da se uradi test iz krvi kako bi se ustanovilo da li je došlo do trudnoće. Inseminacija u lečenju neplodnosti preporučuje se maksimalno 6 puta. U zavisnosti od uzroka neplodnosti, ako do trudnoće ne dođe nakon 3 postupka inseminacije, radi se ponovna procena, i većini parova se nakon tri neuspešna postupka se savetuje vantelesna oplodnja. (izvor).


Moje iskustvo:
Nakon pregleda doktorka je ustanovila i obavestila me da ćemo raditi prvo par inseminacija dok ne stignemo do procesa vantelesne oplodnje, ona je procenila da je tako najbolje i ja se naravno nisam mešala nego bila srećna što najzad počinjem bilo šta po tom pitanju. Kako sam krenula na državni program imala sam gotove sve silne analize koje se traže, i već bila 8 meseci na hormonalnim terapijama po deseti put, postupak sam mogla početi odmah, odnosno drugog dana ciklusa.  Nakon pregleda prepisana mi je terapija za stimulacije jajnika, dobila sam sva uputstva o svemu i trebala sam nakon tri dana da dođem na prvi pregled u toku stimulacija i da ujutru izvadim krv da se vidi da li je terapija dobra, da li jajnik reaguje i slično. Moram da napomenem da sam dobila najbolje inekcije za stimulaciju i to 6 doza na dan, međutim nakon tri dana i gotove analize krvi, usledio je šok i malo razočarenje, jajnik uopšte nije odreagovao ali ni mrvicu. Doktorka je odmah reagovala, dala mi novu terapiju, nova uputstva i nakon 5 dana opet me je čekala kontrola na kojoj sam prošla mnogo bolje, jajnik se pokrenuo i stvorio dosta lepih i dobrih folikula. Doktorka je po nekoj svojoj proceni ustanovila da mi je jajovod prohodan iako su mi ranije govorili da nije, i rešila je da mi uradi prvu inseminaciju. Muž je odradio ono što je trebalo, to je otišlo u laboratoriju na analizu i šta već sve ide uz to, a ja sam dobila dva sata slobodno da se pripremim, napijem čaja i vratim se potom na kliniku. Imala sam užasnu tremu i bila sam jako uzbuđena. Kada smo se vratili na kliniku spremili su me za proces, smestili u tu specijalnu prostoriju i kada je doktorka stigla nasmejana malo me je opustila i proces je počeo. Sve je trajalo možda 10 minuta, bilo je totalno bezbolno ali sam osetila jak pritisak u stomaku, i blagu nesvesticu. Nakon odrađene inseminacije ostala sam da ležim u određenom položaju 15 minuta, a zatim sam dobila uputstva da idem kući i odmaram se i dođem ponovo za dva dana. Tada je doktorka na ultrazvuku videla da su folikuli pukli tako da nismo ponavljali postupak, pustila me je kući uz određena uputstva i terapijice, i to je bilo sve, moj prvi postupak je odrađen, sada čekam da saznam šta ćemo dalje, uskoro radim analize i beta test pa nakon toga ću znati više o svemu. U svakom slučaju hrabro i sa osmehom na licu idem dalje jer znam da sam u dobrim rukama i da je nekom stalo, zaista stalo da sve bude ok i da prođe u najboljem redu. Ova humana divna doktorka inače sve ovo radi za mene potpuno besplatno dok Ivan Ivanović i ekipa njegove emisije pokrivaju troškove terapija koje dobijam u bolnici, a doktorka Goca mi je sa osmehom na licu rekla da neće odustati od mene i na tome sam joj beskrajno zahvalna, to mi znači ceo svet. Proces stimulacija za vantelesnu oplodnju je vrlo sličan ili skoro isti ovom sistemu koji sam ja primenjivala sa tim što je sam proces skroz drugačiji.


Inače je još bitno da napomenem da sam dugo pila kao što većina vas zna terpaije za ankcioznost i doktorka mi je to odmah ukinula u samom startu i nakon toga sam dobila nus pojave u vidu nesnosnog svraba kože bez crvenila, plikova, bez ičega, samo svrab i sa njim se borim već više od tri nedelje i lečim ga samo kremicama, prirodnim melemima, i sprejevima, ali slabe vajde, svrab ne prestaje samo se malo umiri ponekad. Inače neke druge negativne efekte nisam imala u toku stimulacija osim što sam bila stalno pospana i malo razdražljivija. Sad mi samo ostaje da čekam i da se nadam i da idem dalje sve do pobede. Ovim tekstom koliko sam želela da podelim svoje iskustvo sa vama toliko sam i htela da svima koji imaju neki problem sa sterilitetom, lutaju ili su u potrazi za pravom klinikom od srca mogu da im preporučim baš ovu kliniku i da im poručim da ne gube svoje vreme, novac i živce na neka druga mesta, sigurna sam da će ovde dobiti upravo sve ono što očekuju, možda ne odmah iz prvog pokušaja ali će uvek znati na čemu su jer u ovoj klinici ljudima je bitan uspeh a ne novac !

Hvala što ste odvojili vreme da pročitate ovaj post :).

*Slike preuzete sa neta.
UPDATE- Inseminacija je uspela iz prvog pokušaja, verovali ili ne !!!

40 коментара:

  1. Samo napred! Samo budi uporna i uspećeš! Puno sreće...

    ОдговориИзбриши
  2. Divni ste, hrabri i dobri ljudi, nadam se da ce se vas najveci san konacno ostvariti! Puno srece vam zelim <3

    ОдговориИзбриши
  3. Divan tekst, meni bas zanimljiv jer sam iz medicinske struke :-) Sve najlepse Tijana, verujem da ce ti se zelja ostvariti :-) :-*

    ОдговориИзбриши
  4. Divan tekst. Samo napred,hrabro i sa osmehom na licu,a ja sam sigurna da cemo uskoro citati o dobrim vestima i jednom malo Ivanu. :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Tekst je divan, samo se drzi, budi jaka, samo hrabro napred. Sve najbolje od srca ti zelim! <3

    ОдговориИзбриши
  6. Uspeces,sigurna sam,verujem u tebe i tu doktorku,zelim ti svu srecu ovog sveta,pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  7. Tek sad saznajem za tvoju priču i ne mogu zamisliti sto si sve prosla. Zelim ti puno srece i da ti se trudnoca ostvari! Najbitnije je ne odustajati i uvjerena sam da ces uspjeti! :) Puno, puno srece i strpljena ti zelim. Drzi se!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti od srca zaista mnogo znači sva ova podrška i lepe reči a ja sam se zainatila da se ne predajem i nadam se sao najboljem, mora doći kad tad <3

      Избриши
  8. Zelim ti puno srece :) iako se ne poznajemo, mnogo bi me obradovala pozitivna vjest :D Cuvam ti palceve <3 :*

    ОдговориИзбриши
  9. Ne kazu dzabe da se upornost isplati.. samo napred,svim srcem sam uz tebe :)) <333 :***

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo tako mora da se isplati i prosto mora sve nekada da se okrene ja u to verujem :)

      Избриши
  10. Drzim palceve i saljem puuuuno pozitivne energije da stignu lepe vesti sto pre <3 :)

    ОдговориИзбриши
  11. O srećo moja, držim fige i želim ti svu sreću <3 Puse :*

    ОдговориИзбриши
  12. Svu sreću ti želim i s nestrpljenjem čekam lijepe vijesti. :D

    ОдговориИзбриши
  13. Zelim ti sve najbolje Tijana! :) Uspeces,sreca prati hrabre. <3 Imaj samo na umu uvek koliko hiljada ljudi sirom sveta se borilo i bori se i dalje sa tim problemom i koliko predivnih beba je rodjeno iz upornosti, strucnog znanja i optimizma! :) Ja iskreno verujem da ces uskoro imati najlepse vesti na svetu jer znas kako kazu,nista u ovom zivotu nije vecno i sve lose mora jednom da prodje. A posle kise uvek sija sunce! :) :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala od srca na divnim rečima i podršci, nadam se da ću svima moći da uzvratim i javim vam jednog dana lepe vesti, hvala puno <3

      Избриши
  14. Hvala ti sto si podelila svoje iskustvo sa nama. :)Sve najbolje ti zelim i drzim fige, pa da nas uskoro obradujes divnom vescu. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu draga vanja ja uvek samtram da su ovakva iskustva korisna jako kada ih prenese običan čovek iz svog ugla a ne neki stručnjak čije reči i ne razumemo , zato sam se na neki načim i posvetila pisanju bloga i započela baš sa ovakvim temama ali ih proširila jer prosto ni sama ne mogu uvek da pišem samo na teme zdravlja, one druge me opuštaju i ispunjavaju :). Hvala puno na podršci <3

      Избриши
  15. Samo napred Tijana, želim ti puno sreće u celom procesu i da uskoro ostvariš svoj san! :*

    ОдговориИзбриши
  16. Sve najbolje ti zelim,da ti se ostvari svaki san,pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  17. Znas da ti zelim bar jednog drekavca skorije, drzim palceve i saljem zagrljaje :-*

    ОдговориИзбриши